Waarom meedoen?

Als je nu 10 jaar bent krijg je later in je leven volop te maken met de gevolgen van de klimaatverandering. Regenbuien worden heftiger, de zomers warmer, er vinden vaker overstromingen plaats en de biodiversiteit neemt af. Maar met kleine gedragsveranderingen kunnen kinderen op de basisschool en thuis nu al zelf invloed uitoefenen op hun toekomst.

Project-E is goed voor het milieu

Zuinig omgaan met energie, grondstoffen en water, zowel thuis als op school, is goed voor het milieu. CO2 is verantwoordelijk voor het broeikaseffect en de opwarming van de aarde. Daarom moeten we dringend zuiniger met ons energieverbruik omgaan zodat we minder CO2 uitstoten. Want een temperatuurstijging van 2°C of meer heeft enorme veranderingen als gevolg: overstromingen, extreme droogte- en hitteperiodes en extreme neerslag. De gevolgen voor mens en milieu zijn immens.

Door op school te werken aan duurzaamheid, help je dus mee de opwarming van de aarde tegen te gaan. Niet alleen door op school minder energie te verbruiken en goed afval te scheiden, maar ook door je leerlingen bewust te maken van het probleem. Als zij ook thuis letten op hun energieverbruik, kan één school al veel betekenen voor het milieu.

Project-E is geld besparen

Minder energie en water verbruiken is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor onze portemonnee. Iedereen weet wel dat energie niet goedkoop is. Door hierop te besparen, sparen we dus veel geld uit dat weer kan worden besteedt aan onderwijsmiddelen of leuke educatieve schoolactiviteiten.

Alleen al door bewustwording, gedragsverandering en een beter beheer, kunnen we zo’n vijf tot vijftien procent besparen. Een school van 2000 m² verbruikt op een jaar 24000 kWh elektriciteit en 260000 kWh aardgasverwarming. Ze betaalt dan een energierekening van € 17.800,-. Als ze het jaar daarop door acties en bewustwording acht procent minder energie verbruikt, is dit een besparing van meer dan vijf ton CO2 of € 1.424,-. Met meer ingrijpende maatregelen kan het energieverbruik dalen met maar liefst zestig procent!

Een deelnemende school maakt bovendien jaarlijks kans op beloning tot € 500,- voor haar inspanningen. Bij de beoordeling wordt niet alleen naar de besparing gekeken, maar ook naar de inspanningen. Zo wordt een school die niet kan besparen door problemen met het gebouw of installaties, toch beloond op basis van haar inzet.

Project-E verhoogt het comfort

Onze energiekosten lopen hoog op en ons comfort vermindert door kapotte of verouderde infrastructuur. Enkele ramen of een niet-geïsoleerd dak zorgen er bijvoorbeeld voor dat een school veel geld uitgeeft aan verwarming, zonder dat het echt lekker warm wordt. Met dubbel glas en dakisolatie zijn de ruimtes beter geïsoleerd. Hierdoor hebben we minder energie nodig om te verwarmen en kunnen we de ideale temperatuur beter regelen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor verlichting. Oude verlichting kost meer en is slecht voor het concentratievermogen. Vaak geven oude lampen onvoldoende of storend licht, of zijn de draagconstructies niet goed gepositioneerd. Als je de verlichtingsinstallatie aanpast bespaar je niet alleen geld en energie, maar win je ook aan comfort. Energiezuinige investeringen zoals dubbel glas, dakisolatie of betere verlichting werpen dus wel degelijk hun vruchten af.

Project-E is gezond

Een goed onderhouden en geïsoleerd gebouw:
• creëert een gezonde leefomgeving;
• kan gecontroleerd worden geventileerd;
• zorgt voor een gezond binnenklimaat.

Een slecht onderhouden en geïsoleerd gebouw daarentegen kan heel wat kwaaltjes veroorzaken:
• verminderde concentratie;
• hoofdpijn;
• geïrriteerde ogen, keel en neus;
• luchtweginfecties, allergische reacties, en verergerde astmaklachten;
• geurhinder;
• snellere verspreiding van ziektes.

Wie zorg draagt voor het milieu gaat dus gezonder door het leven en schept ook een betere leefomgeving voor de volgende generaties.

Het goede voorbeeld geven is werken aan de toekomst

Een goed onderhouden en geïsoleerd gebouw:
• creëert een gezonde leefomgeving;
• kan gecontroleerd worden geventileerd;
• zorgt voor een gezond binnenklimaat.

Een slecht onderhouden en geïsoleerd gebouw daarentegen kan heel wat kwaaltjes veroorzaken:
• verminderde concentratie;
• hoofdpijn;
• geïrriteerde ogen, keel en neus;
• luchtweginfecties, allergische reacties, en verergerde astmaklachten;
• geurhinder;
• snellere verspreiding van ziektes.

Wie zorg draagt voor het milieu gaat dus gezonder door het leven en schept ook een betere leefomgeving voor de volgende generaties.

Waarom duurzame school worden?

Met Project-E sta je er niet alleen voor. De Gemeente Enschede biedt je begeleiding en ondersteuning op maat aan. In ruil vragen wij betrokkenheid van de school. Zo werken we samen aan energiezuinige scholen en een beter klimaat.

Ondersteuning op maat

De ondersteuning is divers: je krijgt met een persoonlijke inlogcode toegang tot het platform boordevol advies, lesmateriaal, tools, enzovoort.

Bij een eerste deelname aan Project-E of bij de keuze voor een nieuw thema, kun je de hulp in roepen van de duurzaamheidsadviseur. Per thema is er een eigen adviseur. Deze adviseur:

• is jouw contactpersoon;
• geeft je advies op maat;
• bekijkt samen met jou de educatieve opties;
• helpt je de juiste keuzes maken;
• beantwoordt je vragen over het thema;

Heb je algemene vragen over Project-E? Dan kun je terecht bij jouw talentcoördinator of Thea Otten van duurzaamheidseducatie, Gemeente Enschede. Zolang je school deelneemt aan Project-E kun je altijd bij hen terecht.

Kies het niveau dat bij je past

Je kunt bij aanvang kiezen uit 1 of meer duurzaamheidsthema’s; afval, water, energie en fris. Is jouw school nog een ‘groentje’ of wil ze rustig beginnen, kies dan voor 1 thema. Sta je al wat verder of wil je er ineens grondig werk van maken, dan kun je ook met meerdere thema’s aan de slag.

Je krijgt de tijd om alles goed uit te werken

Je school krijgt drie jaar de tijd om de acties uit te voeren. De talentcoördinator die verbonden is aan jouw school gaat na deze termijn samen met je na of alles gelukt is.

Ook vroegere acties komen in aanmerking

Ook als je eerder al met duurzaamheid op school werkte, kun je met Project-E duurzame school worden en de beloofde ondersteuning krijgen. In ruil onderhoud je de huidige acties en voldoe je aan de voorwaarden.

Coördinatoren Talentontwikkeling
Thea Otten ( ) – Duurzaamheidseducatie
Lies van Dongeren ( ) – basisscholen in Stadsdeel Oost
Henriette Oosterhuis ( ) – basisscholen in Stadsdeel Noord
Joske Pothof ( ) – basisscholen in Stadsdeel Zuid
Irma Heetbrink ( ) – basisscholen in Stadsdeel West
Barbara Wilschut ( ) – basisscholen in Stadsdeel Centrum

Inloggen

Ja! We gaan voor duurzaam en doen mee met Project-E.

We willen meedoen aan Project-E. We ontvangen graag zo snel mogelijk de E-Box en gaan aan de slag. Omdat we ons aanmelden voor het einde van het schooljaar 2015-2016 maken we gebruik van de FilmVoucher en krijgen we hulp bij het maken van de videoclip. En ontvangen binnenkort de E-box.

×