Thema Afval

Afval bestaat niet. Het beste is te zorgen dat er zo min mogelijk afval ontstaat. Is er toch afval, dan is het goed om het te scheiden in verschillende soorten: papier, plastic, glas enz. Het afval is vaak nog een keer te gebruiken als grondstof.

Inspiratie

Bekijk de youtube channel van TwenteMilieu

Ecoscan Afval

Het echte werk begint met de E-Scan die laat zien hoe duurzaam jullie al bezig zijn met afval. De E-Scan bestaat uit een lijst vragen. Heb je hem ingevuld? Dan weet je gelijk waar je mee aan de slag moet om badges te scoren.

De E-Scan afval heeft negen doelstellingen met toffe, duurzame acties. De eerste 3 doelstellingen zijn gericht op bewustwording en educatie (`Wij leren wat afval, wij leren hoe we afval moeten scheiden en wij leren hoe we minder afval moeten maken`)
De volgende 4 doelstellingen richten zich op duurzaam gedrag (`Wij verminderen afval , wij meten = weten, wij kopen duurzame spullen en wij scheiden afval`) De laatste 2 doelstellingen gaan over duurzame aanpassingen aan het schoolgebouw (´Afval = grondstof en wij gaan voor hergebruik`).

Het heb je alle acties binnen de doelstelling uitgevoerd? Dan verdien je een unieke badge! Kies welke acties je wilt doen en vertel ons wat je hebt geleerd op de website!

Hulp nodig?

Afval is grondstof. Daarom is het belangrijk om afval zoveel mogelijk te scheiden. Dus niet meer alles in één grote grijze bak, maar keurig scheiden in verschillende afvalbakken.


Dit is beter voor het milieu, er hoeft namelijk steeds minder afval verbrand of gestort te worden. Afval kan door het te scheiden, gerecycled en hergebruikt worden. Twente Milieu stimuleert kinderen om hun afval zowel in de klas als thuis te scheiden, want een beter milieu begint bij jezelf!

Doelstellingen van het educatief materiaal:

  • Kennis overbrengen over afval, afvalscheiding, de inzameling en verwerking, ten einde een gezond en leefbaar milieu te bevorderen;
  • Bewustwording van het feit dat de verschillende afvalstromen grondstoffen leveren voor nieuwe producten;
  • Kenbaar maken dat iedereen kan meewerken door zelf afval te scheiden en in te leveren op de daarvoor bestemde plekken;
  • Laten zien dat afvalscheiding zorgt voor een aanzienlijke reductie van restafval.
  • Laten zien wat de rol van Twente Milieu is (inkijkje in inzamelingsstructuur bijvoorbeeld).

Contactgegevens

Hoofdkantoor Enschede
Marssteden 37, Enschede
Maandag - vrijdag: 08:30 tot 17:00 uur
Educatie: Elielza Nijhuis, tel.: 053 - 852 01 03, mail: e.nijhuis@twentemilieu.nl
Kijk voor meer informatie op: www.twentemilieu.nl/nl/educatie


Enschedese Uitdaging ondersteunt bij het verduurzamen van uw school.
Dien een aanvraag in en zet uw doelstellingen om in duurzame acties!

Uw school kan de doelstellingen die voortkomen uit de Ecoscans behalen door het uitvoeren van verschillende duurzame acties. Deze acties kunnen zowel in thema als in grootte variëren. Van het vervangen van plastic zakjes voor broodtrommels, tot het plaatsen van een drinkwaterfontein of zonnepanelen op het dak van het schoolgebouw. Nog geen idee hoe u deze acties kunt realiseren? De Enschedese Uitdaging ondersteunt graag. De Enschedese Uitdaging is een ‘lokaal bemiddelingsbureau’, dat verbindingen legt tussen mensen, maatschappelijke organisaties en het plaatselijke bedrijfsleven. Zij daagt maatschappelijk betrokken ondernemers uit menskracht, materialen en middelen in te zetten voor de inwoners van de stad.

Inzet bedrijvennetwerk voor realiseren duurzame acties

Hulp nodig bij het verduurzamen van uw school? Dien dan een aanvraag in bij de Enschedese Uitdaging. Nadat u een aanvraag heeft ingediend, gaat de Enschedese Uitdaging in haar netwerk op zoek naar bedrijven die de duurzame acties kunnen realiseren. Samen zorgen we ervoor dat jullie school de Energiebattle wint en zich de meest duurzame school van Enschede kan noemen.

Aanvraag indienen

U kunt een aanvraag indienen door hier te klikken of een e-mail te sturen naar info@enschedeseuitdaging.nl, of te bellen met Monique Beernink, manager van de Enschedese Uitdaging, via 06 34 99 11 34.

Over de Enschedese Uitdaging

De Enschedese Uitdaging is er voor die bedrijven, die op een sociale manier invulling willen geven aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Deelname is dé manier betrokken te zijn of te raken bij de Enschedese samenleving. Verzoeken van maatschappelijke organisaties worden besproken in de zogeheten Matchgroep, die bestaat uit mensen uit het bedrijfsleven. Deze groep komt vier keer per jaar bij elkaar en bepaalt welke aanvragen worden geaccepteerd en welke bedrijven benaderd kunnen worden voor de invulling ervan. Enschedese bedrijven worden zo gestimuleerd hun maatschappelijk betrokken ondernemerschap te tonen in concrete acties. En dit steeds meer onderdeel te laten worden van het eigen beleid. Om het maatschappelijk veld tegemoet te komen, zet de Enschedese Uitdaging verschillende instrumenten in, waaronder de Beursvloer en de Spullenbank. Kijk voor meer informatie op www.enschedeseuitdaging.nl.

Inloggen

Ja! We gaan voor duurzaam en doen mee met Project-E.

We willen meedoen aan Project-E. We ontvangen graag zo snel mogelijk de E-Box en gaan aan de slag. Omdat we ons aanmelden voor het einde van het schooljaar 2015-2016 maken we gebruik van de FilmVoucher en krijgen we hulp bij het maken van de videoclip. En ontvangen binnenkort de E-box.

×