Kennisbank

Alle tips, lesmaterialen en handige en nuttige linkjes die je nodig hebt, hebben we hier verzameld. Met de filters of de zoekbalk heb je ze zo gevonden. Wel zo makkelijk.

Je zocht op:

 • Wat is energie?
  Introduceer het thema energie op school en in de klas. Maak een foto of filmpje van de introductie! Als je acties organiseert om het energieverbruik in je school te verminderen moet iedereen in de school dat belangrijk vinden. De juffen en meesters, de directeur, de conciërge en natuurlijk alle kinderen op jouw school. Iedereen moet zin krijgen om mee te werken. Steek daarom genoeg tijd in de kennismaking met het thema, zodat alle mensen op school enthousiast worden over energiebesparing.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Hoe bespaar je energie in groep 1/2?
  Project E helpt jou om meer te leren over energie en energiebesparing. Vraag jouw juf/meester of groep 1 en 2 op jouw school ieder schooljaar mee mag doen aan minimaal 1 lesprogramma over energiebesparing. Vertel ons op de website wat groep 1 en 2 heeft geleerd! Daarvoor vind jouw juf/meester op tips & tools een heleboel leuke lesprogramma’s over energiebesparing waar jullie direct mee aan de slag kunnen.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Hoe bespaar je energie in groep 3/4?
  Project E helpt jou om meer te leren over energie en energiebesparing. Vraag jouw juf/meester of groep 3 en 4 op jouw school ieder schooljaar mee mag doen aan minimaal 1 lesprogramma over energiebesparing. Vertel ons op de website wat groep 3 en 4 heeft geleerd! Daarvoor vind jouw juf/meester op tips & tools een heleboel leuke lesprogramma’s over energiebesparing waar jullie direct mee aan de slag kunnen.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Hoe bespaar je energie in groep 5/6?
  Project E helpt jou om meer te leren over energie en energiebesparing. Vraag jouw juf/meester of groep 5 en 6 op jouw school ieder schooljaar mee mag doen aan minimaal 1 lesprogramma over energiebesparing. Vertel ons op de website wat groep 5 en 6 heeft geleerd! Daarvoor vind jouw juf/meester op tips & tools een heleboel leuke lesprogramma’s over energiebesparing waar jullie direct mee aan de slag kunnen.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Hoe bespaar je energie in groep 7/8?
  Project E helpt jou om meer te leren over energie en energiebesparing. Vraag jouw juf/meester of groep 7 en 8 op jouw school ieder schooljaar mee mag doen aan minimaal 1 lesprogramma over energiebesparing. Vertel ons op de website wat groep 7 en 8 heeft geleerd! Daarvoor vind jouw juf/meester op tips & tools een heleboel leuke lesprogramma’s over energiebesparing waar jullie direct mee aan de slag kunnen.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Wat is duurzame energie?
  Vraag jouw juf/meester of groep 3 en 4 op jouw school ieder schooljaar mee mag doen aan minimaal 1 lesprogramma over het gebruik en opwekken van energie uit een duurzame bron zoals de zon of de wind. Vertel ons op de website wat groep 3 en 4 heeft geleerd! Heel veel leuke lesprogramma’s over duurzame energie vindt jouw juf/meester op tips & tools.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Wat is duurzame energie?
  Vraag jouw juf/meester of groep 5 en 6 op jouw school ieder schooljaar mee mag doen aan minimaal 1 lesprogramma over het gebruik en opwekken van energie uit een duurzame bron zoals de zon of de wind. Vertel ons op de website wat groep 5 en 6 heeft geleerd! Heel veel leuke lesprogramma’s over duurzame energie vindt jouw juf/meester op tips & tools.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Wat is duurzame energie?
  Vraag de juf/meester of groep 7 en 8 op jouw school ieder schooljaar mee mag doen aan minimaal 1 lesprogramma over het gebruik en opwekken van energie uit een duurzame bron zoals de zon of de wind. Vertel ons op de website wat groep 7 en 8 heeft geleerd! Heel veel leuke lesprogramma’s over duurzame energie vindt jouw juf/meester op tips & tools.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Ga op energie-excursie!
  Zorg dat minimaal 2 groepen op jouw school ieder schooljaar mee doen aan een energie-excursie. Maak een paar leuke foto’s tijdens de excursie! Verschillende spannende energie-excursies vind je op tips & tools.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Aan de slag met energie
  Vraag de juf/meester of minimaal 2 groepen op jouw school ieder schooljaar mee mag doen aan een energie-activiteit van Pre U. Vertel op de website wat je hebt geleerd van de activiteit!
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Warme Truiendag
  Doe in februari mee aan de Warme Truiendag. De Nationale Warme Truiendag wordt door het Klimaatverbond georganiseerd. Het idee van de Warme Truiendag is simpel: trek een warme trui aan, zet de verwarming lager, bespaar 7% energie per graad en dus 7% CO2 uitstoot. Gebruik deze dag op school voor spannende en energiezuinige acties. Informatie is te vinden op: http://www.warmetruiendag.nl. Maak een foto van jouw school in actie!
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Doe de Eco-thuis-scan
  Betrek jouw ouders bij het thema energie door thuis ook een Ecoscan te doen. Laat de resultaten zien op de website. Kijk op tips & tools voor de speciale Ecoscan voor thuis!
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Sarah's wereld
  Spreek met de juf/meester van groep 7 en 8 af dat zij de lessen van “Sarah’s wereld” behandelt. Maak een foto van groep 7 en 8 in actie! Leskoffer “Sarah’s wereld” voor groep 7/8. Sarah's wereld bestaat uit een reiskoffer met daarin een spel dat gaat over het meisje Sarah, dat symbool staat voor ieder mens op aarde. Sarah neemt de leerlingen mee op ontdekkingsreis aan de hand van haar brieven. Op deze manier leren leerlingen spelenderwijs de oorzaken van natuur- en milieuproblemen kennen en leren ze de invloed van het milieu op mensen, dieren en planten te zien. Ze leren ook wat ze zelf kunnen doen om beter met het milieu om te gaan. Meer informatie is te vinden op tips & tools.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Wattcher-wedstrijd
  Zit je in groep 7 of 8? Vraag jouw juf/meester of je de Wattcher een week kunt lenen. Probeer met de Wattcher thuis zoveel mogelijk electriciteit te besparen! Laat de resultaten zien op de website. De Wattcher met de handleiding vind je in de E-Box.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Energieke buren
  Betrek ook de buurt waar jouw school staat bij jullie Project-E en probeer buurtbewoners mee te krijgen in het besparen van energie. Maak een filmpje waarop je laat zien dat de buurt Project-E kent! Meer informatie is te vinden op tips & tools.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Spreekbeurt
  Maak voor het schoolbestuur een werkstuk en/of spreekbeurt over het energieverbruik van jullie school. Vraag het schoolbestuur hun reactie op Project-E te zetten via een foto, berichtje of filmpje. Kijk op www.energiegenie.nl hoe je dit kunt doen!
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Afspraken over energie
  Maak afspraken met de directeur, juffen/meesters en klasgenoten over het besparen van energie. Schrijf deze afspraken/regels op een grote poster en hang ze overal in het schoolgebouw op zodat iedereen de regels kan zien. Spreek elkaar ook aan wanneer iemand zich niet aan de afspraak houdt! Maak een foto van de poster en plaats deze op de website.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Verwarming omlaag
  Overleg met de juf of meester dat de verwarming omlaag gaat (max. 15 graden) na schooltijd. Meet de gasbesparing door de meterstanden van het gasverbruik een week lang op te schrijven voordat je de actie uitvoert en doe dit ook tijdens de actie. Vertel ons op de website wat je is opgevallen!
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Zet jouw schoolgebouw in de kou!
  In de vakantie de verwarming op 13 graden zetten scheelt veel energie. Maak een poster met de klas over de voordelen van de verwarming lager zetten en geef dit aan de directeur. Maak een foto van de poster voor de website!
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Leeg lokaal? Verwarming uit!
  Draai de radiatorkranen dicht in ruimtes waar niemand is (kantine, gymlokaal, leslokaal), of vraag je juf/meester dat te doen. Zorg er samen met jouw juf/meester ook voor dat de thermostaatkranen (knoppen van de verwarming) in alle klassen altijd tussen 2 en 4 staan.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Ramen dicht
  Zorg er samen voor dat de ramen dicht zijn als de verwarming aan staat.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Warme trui
  Vraag aan de juf of meester of de verwarming in de winter op 20 graden kan. Dat is warm genoeg. Heb je het nog koud? Spreek met elkaar af dat iedereen in de winter een trui aantrekt naar school. Heb je geen trui in de kast? Brei er dan een: http://www.warmetruiendag.nl/toolbox/trui-2015 Maak hiervan een foto of filmpje voor op de website!
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Laat de zon binnen
  Gebruik de warmte van de zon. Vraag aan je leraar of de gordijnen of luxaflex zo veel mogelijk open mogen staan in de winter
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Deuren dicht!
  Laat deuren niet onnodig openstaan: er kan dan veel warmte de ruimte verlaten. Maak hiervan een foto of filmpje voor op de website!
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Tochtige strips
  Plak met de klas tochtstrips bij ramen en deuren. Wil je weten hoe? Bekijk de filmpjes op tips & tools. Tocht levert veel verlies van warmte naar buiten op. Verspilling van energie en geld, dus! • Vraag de directeur/conciërge tochtstrippen aan te brengen als het tocht bij ramen/deuren. • Komt de tocht van een kromme deur? Vraag dan de directeur/conciërge er extra grendels op te zetten, zodat je hem weer dicht kan trekken. • Voor kieren tussen deur en drempel bestaan er speciale strips: dorpelstrips. Daardoor sluit de deur helemaal af. • Tocht het in de ruimte bij de hoofdingang? Als daar ruimte is, kan jouw school daar een rond gebogen rails ophangen met een zwaar gordijn. Zo ontstaat een tochthalletje. • Een brievenbus kan ook vaak tocht geven. Vraag om een gesloten brievenbus aan de binnenkant van de deur, of twee borstelstripjes aan de binnenkant van de brievenbus. • Naast isolatie is ventilatie heel belangrijk. Vocht (bijv. van je adem) en afvalstoffen (zoals luchtjes van toiletten/afvalbakken) moeten nl. wel het gebouw uit kunnen en verse lucht moet worden aangevoerd. Daarom is het belangrijk roosters in de ramen open te laten.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Radiatorfolie
  Plak met de klas radiatorfolie achter de verwarming. Wil je weten hoe? Kijk op tips & tools! Maak een foto van jullie actie en vertel ons hoe het is gegaan…
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Let op: kies LED!
  Vraag de conciërge alle gloeilampen en halogeenlampen in school te vervangen door spaarlampen of LED-lampen. Dit is een kleine investering die al snel geld oplevert. Maak hiervan een foto of filmpje voor op de website!
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Doe het licht uit
  Wees spaarzaam met verlichting. Doe met de klas het licht uit als de zon schijnt of het licht genoeg is in het lokaal. Doe lichten uit wanneer ze niet nodig zijn al is het voor korte tijd. Tijdens de pauzes kunnen de lichten sowieso uit. Hang een kaartje op bij de lichtknop in de klas, “Doe het licht uit als je de laatste bent”. Maak als bewijs een foto van het kaartje “Doe het licht uit als je de laatste bent”. De laatste die het lokaal uitgaat zorgt er vervolgens voor dat het licht ook echt uit gaat.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Meten = weten
  Meet met de klas 1 keer per maand de meterstanden op en schrijf deze op om zo te zien wat het energieverbruik is. Schrijf deze meterstanden elke maand op, op een bord, zodat iedereen het energieverbruik kan zien. Maak een foto van jullie meterstanden-score en plaats ze op de website!
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Slimme meter
  Vraag als school een “slimme meter” aan bij het schoolbestuur. Controleer vervolgens het energieverbruik wekelijks. Wil je weten hoe een slimme meter werkt? Bekijk de film op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/slimme-meter/inhoud/slimme-meter-uitleg Kijk maandelijks hoeveel energie de school verbruikt. Hiervoor kan je de slimme meter gebruiken en de software van Energy Alert. Kijk wanneer de school teveel verbruikt. Kijk ook naar het verbruik in weekenden, avonden en schoolvakanties. Maak een plan om het energieverbruik te verminderen en lever dit bij de directeur in en de werkgroep.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Stand-by
  Laat TV en video (en steeds meer andere apparaten) niet onnodig op stand-by staan, maar zet het apparaat helemaal uit. Stand-by betekent dat je het apparaat op een soortslaapstand zet, maar niet helemaal uit. Je TV of video blijft dan energie gebruiken. Je hebt trouwens ook een handig apparaat dat de stand-by van je TV vanzelf uitzet: de stand-by killer.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Sloop het sluipverbruik
  Doe met de klas alle apparaten uit als ze niet worden gebruikt, in plaats van op stand-by. Elektrische apparaten die slaapstand hebben, kan je aansluiten op een verdeelstekker met een aan/uit schakelaar die je na gebruik uitzet. Zo vermijd je sluipenergie.Kijk voor een les over sluipverbruik op tips & tools!
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Beeldscherm
  Stel de energiebesparende functies voor het beeldscherm in op de computers van de school (instellingen/configuratiescherm). De computer schakelt dan na een gekozen tijd automatisch over naar energiebesparend niveau. Energie besparen op de computer gebeurt niet door een screensaver; die zorgt ervoor dat je beeldscherm niet inbrandt. Wat wel energie bespaart, is de computer en randapparatuur (printer e.d.) uitdoen wanneer je er niet achter zit. Of als je snel weer terugkomt de ‘slaapstand’ instellen. Trouwens: ook voor computers en randapparatuur kun je een stand-by killer gebruiken. Die zet in één keer alle apparaten uit. Zuinige beeldschermen voor je computer en televisie zijn TFT- en LCD-beeldschermen. In vergelijking met een TV met beeldbuis is een LCD-televisie ongeveer 50% zuiniger.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Kopieer bewust!
  Kopieer bewust! Hoeveel heb kopieën je echt nodig? Ligt het origineel goed? Zo kan je een aantal foute kopieën besparen.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Kies voor koud water
  Voor het opwarmen van water is gas nodig en dat kost dus veel energie. Dus: • Gebruik geen warm water als het ook met koud water kan. • Als je warm water wilt gebruiken, komt er eerst een heleboel koud water dat meestal zo wegloopt. Vang dit water op in een emmer en geef er bijvoorbeeld de planten water mee.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Spaar met Batteryworld
  Vervang gewone batterijen door oplaadbare batterijen of schaf een apparaat aan dat op zonne-energie werkt. Want batterijen verspillen energie: het kost wel vijftig maal meer energie om een batterij te maken dan dat ze uiteindelijk levert aan het apparaat waarin je de batterijen stopt. Ook verspillen batterijen grondstoffen die bijna niet worden hergebruikt als de batterij leeg en ingeleverd is. De bestanddelen van de batterij, vooral kwik en cadmium, vervuilen het milieu en kunnen gevaarlijk zijn als de batterij bij het huisvuil terechtkomt (daarom dus altijd apart inzamelen of wegbrengen als klein chemisch afval!) Gebruik zoveel mogelijk apparaten op zonne-energie in plaats van op batterijen. Verzamel met de klas de lege batterijen die je toch hebt gebruikt op school en thuis en spaar hiermee punten voor speelgoed. Kijk voor meer informatie op: http://www.batteryworld.nl/pages/lege-batterijen-inzamelen-op-school.aspx Maak hiervan een foto of filmpje voor op de website!
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Ban de auto!
  Kom zoveel mogelijk met de fiets op lopend naar school in plaats van met de auto. Bedenk een leuke actie om iedereen te stimuleren met de fiets of te voet te komen en vertel ons hoe je dat hebt aangepakt!
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Groene Voetstappen
  Doe mee met het verzamelen van 'Groene Voetstappen' Zo ontdekt de meester of juf, de kinderen en jouw ouders dat het niet alleen leuker, gezonder en veiliger is om wandelend of per fiets of step naar school te gaan, maar ook beter voor het klimaat. Kijk voor meer informatie op: http://www.groenevoetstappen.nl. Film jullie Groene Voetstappen Actie en deel deze op de website!
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Dubbel glas
  Door het glas van ramen verdwijnt veel energie. Daar kan je van alles tegen doen. Je kunt vragen aan je directeur of hij/zij voorzetramen wil kopen en laten plaatsen. Daarvoor hoef je niet te verbouwen en in de zomer kun je ze weer weghalen. Als je school gaat verbouwen, kun je vragen om dubbel glas of hoogrendementsglas (twee ramen met een laagje droge lucht of gas ertussen, zodat de warmte beter binnen blijft).
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Ga voor groene stroom
  Vraag je leraar of directeur van welk bedrijf jullie school stroom krijgt. Probeer uit te vinden of jullie stroomleverancier vuile (stroom van fossiele brandstoffen, zoals gas en steenkool) of schone (stroom van bijv. zon en wind) stroom levert. Overleg met je directeur of het mogelijk is dat jullie school schone energie gaat kopen. Dit kan door bij hetzelfde bedrijf over te gaan op schone energie of door van bedrijf te veranderen. Tip: onderzoek alvast vóór het gesprek met de directeur de prijzen van schone energie. Vaak wordt gezegd dat schone energie veel duurder is dan vuile stroom. Maar dat is tegenwoordig nauwelijks meer zo. Veel bedrijven hebben een andere naam voor schone stroom. Soms heet het ‘groene stroom’ of ‘natuurstroom’. Veel van de bedrijven die schone stroom aanbieden, leveren ook vuile stroom. Natuurlijk is het het beste als je stroom krijgt van een bedrijf dat alleen maar schone stroom verkoopt. Alleen energiebronnen zoals zon, wind en water en schone biomassa (zoals houtsnippers) zijn echt schoon.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Van zon krijg je energie
  Maak met de klas een poster over zonne-energie. Geef deze aan de directeur. Misschien kunnen er wel zonnepanelen op het dak van jullie school. Maak eens een rekensommetje hoeveel zonnepanelen jouw school nodig heeft voor alle elektriciteit die jouw school verbruikt. Kijk op: http://www.zonzoektschool.nl/lespakketten
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • A-B-C Wat is jouw label?
  Energiezuinige apparaten (koelkasten, diepvriezers e.d.) verbruiken de helft minder energie. Een toestel met het A-label is het energiezuinigst. Gaat jouw school een nieuw apparaat kopen? Wijs je leraar of directeur dan op deze labels. Laat alle energieslurpende apparaten (koelkasten, vaatwasmachines, ovens etc.) door kringloopwinkel Het Goed ophalen als je een A+ A++ of A+++ apparaat gaat kopen. Nog enkele bespaartips: Vraag je leraren thermoskannen te gebruiken voor koffie/thee i.p.v. een warmhoudplaatje. Als jouw school een vaatwasmachine gebruikt, vraag dan degene die ‘m aanzet dat pas te doen als de vaatwasser helemaal vol is.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Duurzaam schoolreisje
  Vraag jouw juf of meester om bij het organiseren van het schoolreisje rekening te houden met duurzaam vervoer (elektrische bus, elektrische auto, fiets). Maak een mooi filmpje van jullie duurzame schoolreisje!
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Zon op je dak!
  Onderzoek hoe jullie zonnepanelen kunnen regelen voor jullie schooldak!
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Heeft jouw school een warme jas?
  Onderzoek of jouw school goed geïsoleerd is. Is dat niet zo? Maak een mooie poster waarom isolatie zo belangrijk is en stuur deze naar het schoolbestuur. Vertel daarbij waarom je graag een energiezuinig schoolgebouw zou willen met dakisolatie, vloerisolatie en gevelisolatie. Overleg eens met de gemeente of jullie het schoolgebouw kunnen scannen of warmteverlies met een warmtescan!
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Isoleer je buizen
  Een slimme tip: verwarmingsleidingen isoleren. Er wordt dan om de buizen een hoes gemaakt van isolatiemateriaal (meestal een soort schuim: polyetheenschuim, deze leidingisolatie is in de bouwmarkt kant en klaar in allerlei maten te koop)
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Op zoek naar het ketelhok
  Ga op speurtocht naar de verwarmingsketel in jullie school. Is het een energiezuinige ketel? Zo niet, onderzoek dan wat de voordelen zijn van een energiezuinige ketel en vraag de directeur of hij deze kan aanschaffen. Maak een foto van jullie energiezuinige ketel! Als je school toe is aan een nieuwe verwarmingsinstallatie, is een hoogrendementsketel het beste. Op zo’n ketel krijg je vaak subsidie. Installaties die meer dan twintig jaar oud zijn, kun je het beste vervangen door een hoogrendementsketel, ook al is de oude ketel nog niet stuk. Een verwarmingsinstallatie moet regelmatig onderhouden worden door een monteur. Slecht afgestelde installaties zijn slecht voor het milieu en kosten veel geld.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Stook je warm met hout!
  Onderzoek of jullie school voortaan kan worden verwarmd door een duurzame pelletketel. Op basisschool St.Gerardus, basisschool Glanerbrug Zuid, basisschool Drakensteyn en Troubadour wordt de school al verwarmd met een pelletketel. Ga daar eens een kijkje nemen! Misschien kunnen jullie een kijkje nemen bij het bedrijf Tubro aan de Euregioweg 265 in Enschede waar deze ketels worden gemaakt!
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Wat is afval?
  Introduceer het thema afval op school en in de klas. Maak een foto of filmpje van de introductie! Als je acties organiseert om de hoeveelheid afval in je school te verminderen moet iedereen in de school dat belangrijk vinden. De juffen en meesters, de directeur, de conciërge en natuurlijk alle kinderen op jouw school. Iedereen moet zin krijgen om mee te werken. Steek daarom genoeg tijd in de kennismaking met het thema, zodat alle mensen op school enthousiast worden over afvalpreventie en afvalscheiding.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Afvalscheiding groep 1/2
  Project E helpt jou om meer te leren over afval en waarom afvalscheiding belangrijk is. Vraag jouw juf/meester of groep 1 en 2 op jouw school ieder schooljaar mee mag doen aan minimaal 1 lesprogramma over afvalscheiding. Vertel ons op de website wat groep 1 en 2 heeft geleerd! Daarvoor vind jouw juf/meester op tips & tools een heleboel leuke lesprogramma’s over afvalscheiding waar jullie direct mee aan de slag kunnen.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Afvalscheiding groep 3/4
  Project E helpt jou om meer te leren over afval en waarom afvalscheiding belangrijk is. Vraag jouw juf/meester of groep 3 en 4 op jouw school ieder schooljaar mee mag doen aan minimaal 1 lesprogramma over afvalscheiding. Vertel ons op de website wat groep 3 en 4 heeft geleerd! Daarvoor vindt jouw juf/meester op tips & tools een heleboel leuke lesprogramma’s over afvalscheiding waar jullie direct mee aan de slag kunnen.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Afvalscheiding groep 5/6
  Project E helpt jou om meer te leren over afval en waarom afvalscheiding belangrijk is. Vraag jouw juf/meester of groep 5 en 6 op jouw school ieder schooljaar mee mag doen aan minimaal 1 lesprogramma over afvalscheiding. Vertel ons op de website wat groep 5 en 6 heeft geleerd! Daarvoor vind jouw juf/meester op tips & tools een heleboel leuke lesprogramma’s over afvalscheiding waar jullie direct mee aan de slag kunnen.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Afvalscheiding groep 7/8
  Project E helpt jou om meer te leren over afval en waarom afvalscheiding belangrijk is. Vraag jouw juf/meester of groep 7 en 8 op jouw school ieder schooljaar mee mag doen aan minimaal 1 lesprogramma over afvalscheiding. Vertel ons op de website wat groep 7 en 8 heeft geleerd! Daarvoor vind jouw juf/meester op tips & tools een heleboel leuke lesprogramma’s over afvalscheiding waar jullie direct mee aan de slag kunnen.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Voorkom afval
  Vraag jouw juf/meester of groep 3 en 4 op jouw school ieder schooljaar mee mag doen aan minimaal 1 lesprogramma over het voorkomen van afval (afvalpreventie). Vertel ons op de website wat groep 3 en 4 heeft geleerd! Heel veel leuke lesprogramma’s over afvalpreventie vindt jouw juf/meester op tips & tools.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Voorkom afval
  Vraag jouw juf/meester of groep 5 en 6 op jouw school ieder schooljaar mee mag doen aan minimaal 1 lesprogramma over het voorkomen van afval (afvalpreventie). Vertel ons op de website wat groep 5 en 6 heeft geleerd! Heel veel leuke lesprogramma’s over afvalpreventie vindt jouw juf/meester op tips & tools.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Voorkom afval
  Vraag jouw juf/meester of groep 7 en 8 op jouw school ieder schooljaar mee mag doen aan minimaal 1 lesprogramma over het voorkomen van afval (afvalpreventie). Vertel ons op de website wat groep 7 en 8 heeft geleerd! Heel veel leuke lesprogramma’s over afvalpreventie vindt jouw juf/meester op tips & tools.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Zwerfafval-actie
  Vraag jouw juf/meester of er minimaal 4 groepen op jouw school ieder schooljaar mee mogen doen aan een zwerfafval-opruim-actie. Maak een grappig filmpje van jullie opruimactie voor de website! De mogelijkheden voor een zwerfafval-opruim-actie vind je op tips & tools.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Afval in actie!
  Vraag de juf/meester of minimaal 2 groepen op jouw school ieder schooljaar mee mogen doen aan een afval-activiteit van Twente Academy Young. Vertel op de website wat je hebt geleerd van de activiteit! Op tips & tools vind je het programma van Twente Academy Young.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Les over zwerfafval
  Vraag jouw juf/meester of minimaal 4 groepen op jouw school ieder schooljaar mee mogen doen aan minimaal 1 lesprogramma over zwerfafval (plastic soep). Vertel ons op de website wat deze groepen hebben geleerd! Heel veel leuke lesprogramma’s over zwerfafval en plastic soep vindt jouw juf/meester op tips & tools.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Afval-thuis-scan
  Betrek jouw ouders bij het thema afval door thuis ook een Ecoscan te doen. Laat de resultaten zien op de website. Kijk op tips & tools voor de speciale Ecoscan voor thuis!
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Twence
  Vraag jouw juf/meester of minimaal 3 groepen ieder schooljaar mee mogen doen aan een excursie naar afvalverwerker Twence op de Boeldershoek. Maak een mooi filmverslag van jullie excursie!
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Kringlopen bij 't Goed
  Vraag jouw juf/meester of minimaal 2 groepen ieder schooljaar mee mogen doen aan een excursie naar kringloopwinkel 't Goed. Bedenk van tevoren met elkaar welke vragen je aan de medewerkers kunt stellen. Maak een mooi filmverslag van jullie excursie!
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Afval in de buurt
  Betrek ook de buurt waar jouw school staat bij jullie Project-E en probeer buurtbewoners mee te krijgen in het goed scheiden van afval en help ze bij het verminderen van afval. Maak een filmpje waarop je laat zien dat de buurt Project-E kent! Meer informatie is te vinden op tips & tools.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Afval scheiden thuis
  Praat met jouw klas over afvalscheiding. Welk gezin doet thuis aan afvalscheiding? Breng dit ik kaart. Doen jouw ouders niet aan afvalscheiding? Vraag dan waarom niet en probeer ze te overtuigen om thuis voortaan toch afval te scheiden. Geef zelf ook het goede voorbeeld. Maak foto's hoe jij thuis afval scheidt! Extra opdracht: Vanaf 1 januari wordt DIFTAR ingevoerd. Zoek eens op wat dit betekent? Reken samen met jouw ouders eens uit hoeveel kilo afval gooi jij thuis in de rest-container (grijs) en hoeveel GFT-afval?
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Spreekbeurt
  Maak voor het schoolbestuur een werkstuk en/of spreekbeurt over het afvalproductie op jullie school en vertel hoe jullie de hoeveelheid afval willen verminderen. Maak een filmpje of verslag van het werkstuk/spreekbeurt voor de website.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Afval-afspraken
  Maak afspraken met de directeur, juffen/meesters en klasgenoten over het verminderen van afval. Schrijf deze afspraken/regels op een grote poster en hang ze overal in het schoolgebouw op zodat iedereen de regels kan zien. Spreek elkaar ook aan wanneer iemand zich niet aan de afspraak houdt! Maak een foto van de poster en plaats deze op de website.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Meten = weten
  Op een school kan je heel wat doen aan de vermindering van de hoeveelheid afval en aan hergebruik. Met verstandig kopen (niet teveel) en een bewuste keuze tegen wegwerp en vóór hergebruik kan jullie hoeveelheid verpakkingsafval flink verminderen. Inzicht krijgen in de hoeveelheid afval die jouw school maakt en waar die ontstaat, is de eerste stap. Onderzoek de verschillende afvalstromen van de school en bereken hoeveel kg afval de school maakt/produceert in één week, in één maand en in één jaar. Hoeveel kg is dat per leerling? Vertel ons op de website wat je is opgevallen!
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Voedsel-voetafdruk
  Vertel je ouders hoe belangrijk milieuvriendelijke en gezonde voeding is en maak hier een werkstuk over. Kijk samen met je ouders ook eens wat jouw voedsel-voetafdruk is en vergelijk deze met de andere kinderen in jouw klas!
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Broodtrommel
  Zet iedereen ertoe om een broodtrommel te gebruiken. Als je elke trommel of de dozen van elke klas een persoonlijk tintje geeft, bijvoorbeeld een sticker door de kinderen ontworpen, weet je aan wie de broodtrommel toebehoort. Neem het gebruik van broodtrommels op in het schoolreglement. Extra opdracht: Hou een wedstrijd voor het leukste ontwerp van een brooddoos! Motiveer alle kinderen om hun drank in een hervulbare flesje mee te brengen en neem het gebruik ervan in het schoolreglement. Breng de ouders op de hoogte van deze actie. Zet iedereen ertoe om een broodtrommel te gebruiken. Als je elke trommel of de dozen van elke klas een persoonlijk tintje geeft, bijvoorbeeld een sticker door de kinderen ontworpen, weet je aan wie de broodtrommel toebehoort. Neem het gebruik van broodtrommels op in het schoolreglement. Motiveer alle kinderen om hun drank in een hervulbare flesje mee te brengen en neem het gebruik ervan in het schoolreglement. Breng de ouders op de hoogte van deze actie.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Voedselverspilling
  Doe de voedselverspillingstest en maak een plan om minder voedsel weg te gooien
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Printen
  Print met de klas alleen wat nodig is en print dubbelzijdig. Kopieer met de klas alleen wat echt nodig is en kopieer dubbelzijdig. Sommige berichten hoef je niet te kopiëren of aan iedereen uit te delen. Je kan ze evengoed aan een prikbord ophangen.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • FSC-papier
  Bespreek met de conciërge de mogelijkheid om met de school over te stappen op gerecycled printpapier. Gerecycled printpapier kan je in vele vormen en formaten aanschaffen. Een bijkomend voordeel is dat het dik genoeg is om aan twee kanten te beschrijven.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Kladjes
  Schrijf altijd aan twee kanten van papier. Gebruik papier dat slechts aan één kant is beschreven als kladpapier. Elke groep versiert een doos waarin ze enkelzijdig gebruikt papier kan verzamelen om het later als kladpapier te gebruiken.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Die ballon gaat niet op!
  Ballonnen zijn feestelijk zolang ze niet de lucht in gaan. Gelukkig hangt het slagen van een feest op school niet af van het oplaten van ballonnen. De uitdaging is om alternatieven te verzinnen die net zo feestelijk zijn, zonder schade aan de natuur te veroorzaken.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Reclame
  Plak een sticker op je brievenbus om ongeadresseerd reclamedrukwerk te vermijden.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Hergebruik
  Bespreek met de conciërge de mogelijkheid om met de school over te stappen op papieren handdoekjes en andere wegwerpproducten van hergebruikt materiaal.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Afwasmiddel
  Kijk eens in het keukenkastje welk afwasmiddel jouw school gebruikt. Draagt het afwasmiddel een keurmerk? Geen keurmerk? Dan is het afwasmiddel waarschijnlijk niet ecologisch. Vraag jouw juf/meester voor ecologisch verantwoorde afwasmiddelen in keuken en kantine te gebruiken en doseer ze goed (dus niet teveel gebruiken!).
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Afspraak
  Maak met de directeur afspraken om afval te gaan scheiden op jouw school en/of informeer bij de conciërge hoe jullie als school het best afval kunnen scheiden. Kunnen er containers komen om afval te scheiden?
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Groente, fruit en tuinafval
  Maak een plan hoe de school GFT kan inzamelen en stuur dit idee naar de directeur en de werkgroep.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Plastic Heroes
  Maak een plan hoe de school plastic afval apart kan inzamelen en stuur dit idee naar de directeur en de werkgroep.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Papier hier!
  Maak een plan hoe de school papier apart kan inzamelen en stuur dit idee naar de directeur en de werkgroep.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Jekko
  Plaats in de hal op school een
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Milieueiland
  Informeer bij de conciërge hoe jullie als school het best afval kunnen scheiden. Kunnen er containers komen om afval te scheiden? Maak een mooie foto van de containers!
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Oud spul
  Overleg met je juf of meester of de spullen die niet meer nodig zijn opnieuw gebruikt kunnen worden of kunnen worden weggegeven aan het iemand die het nog goed kan gebruiken. Maak een verslag of een foto waarin je vertelt of laat zien welke spullen een nieuwe eigenaar of een nieuwe plek hebben gekregen!
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Pauze
  Houd eens een ‘pauze- of overblijfinspectie’: alle pauzehapjes die de kinderen bij zich hebben, worden per groepje of klassikaal kritisch bekeken op de hoeveelheid afval die het artikel veroorzaakt (na consumptie). Maak een plan hoe je het afval gaat verminderen! Plasticfolie, aluminiumfolie, blikjes, flesjes of kartonnetjes drinken, rietjes, boterhamzakjes, verpakte koeken; is het allemaal nodig of zijn er alternatieven denkbaar, die minder afval veroorzaken?
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Knutselen met afval
  Van oude spulletjes kan je nog iets leuks maken. Door een knutselactiviteit in je klas geef je oud materiaal een nieuw gezicht: kaften versieren met plaatjes, dozen bekleden, enveloppen maken met tijdschriften. Maak er mooie foto's van!
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Bekers
  Overleg met de juffen en meesters dat zij koffie en thee gaan drinken uit stenen bekers of uit glazen. Deze gebruiken ze de hele dag.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Duurzaam eten
  Koop voortaan alleen maar duurzame, lokale en seizoensgebonden producten voor jullie school.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Fair Trade
  Als school kun je zorgen voor meer eerlijke handel. Dat kun je doen door als school deel te nemen in de Fairtrade Gemeente campagne. Door fairtrade producten te gebruiken. Scholen die zich aansluiten bij de lokale Fairtrade Gemeente campagne krijgen promotiemateriaal van de campagne en mogen een raamsticker op hun deur plakken om aan te tonen dat zij fairtrade een warm hart toedragen.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Wecycle
  Doe met de school mee met de Wecycle inzamelactie! Vertel ons op de website hoeveel apparaten jullie hebben ingezameld in 1 maand!
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Rommelmarkt
  Organiseer ieder jaar een rommelmarkt op school.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Kringloopwinkel
  Kringloopwinkels zorgen voor het hergebruik van
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Prullenbak
  Gooi het afval altijd in de prullenbak en houd je schoolomgeving schoon! Voor groepen 5, 6 ,7 en 8: verzamel het afval van de klas gedurende een dag of een week. Doe dit in een speciale bak en bekijk na een dag/week hoeveel dit eigenlijk is. Vinden jullie het veel of weinig? Hoeveel zou er na een maand zijn? Of een jaar? Ga in een (kring)gesprek in op de afvalberg en wat we kunnen doen om deze te verminderen: door recycling en hergebruik. Jullie kunnen het meegebrachte afval sorteren. Wat kan worden gerecycled en wat hergebruikt? Hebben jullie nog ideeën en tips? Alternatief voor kinderen t/m groep 4: laat kinderen eens goed kijken welk afval ze tegenkomen van huis naar school, zoals blikjes, glasscherven, sigarettenpeuken, papier, kauwgom. Vervolgens kunnen jullie in een kringgesprek vertellen wat jullie hebben gezien, wie het weggegooid zou kunnen hebben en of ze zelf wel eens iets weggooien. Waarom zou het slecht zijn voor de omgeving? Met een zwerfvuilthermometer laat je alle kinderen, juffen en meesters zien hoeveel afval er ligt! Een keer per week verzamel je het zwerfvuil op de speelplaats. Je stopt het in een verzamelbak die als thermometer dienst doet. De uitdaging is de thermometer te laten dalen in de weken die erop volgen.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Afvalarme schooldag
  Organiseer een afvalarme dag op school.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Kraanwater-tappunt
  Installeer een drinkwaterfonteintje op het schoolplein.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Print slim
  Toch printen? Met een milieubewust lettertype (bijvoorbeeld met gaatjes! - ECOFONT) verbruikt de printer tot wel 50% minder inkt. In de letter zitten kleine, bijna onzichtbare uitsparingen. Dit bespaart bovendien 50% op de aanschaf van inkt of toner.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Traktaties
  Ook de traktatie van een leerling in de klas voor zijn/haar verjaardag kan afvalarm. Spoor de ouders aan om afvalarm snoep of een gezond stuk fruit mee te geven.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Moestuin
  Start een moestuin op school
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Compost
  Installeer een compostvat, compostbak of wormenbak om het GFT-afval te composteren. Betrek de kinderen hierbij. Laat ze de GFT-afvalbakken leegmaken en de compost omzetten. Kijk voor meer informatie op: http://www.eminfo.nl/em-handboek-voor-scholen.pdf
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Kerstdiner
  Gebruik voor het kerstdiner en/of schoolontbijt voortaan duurzame, gezonde en lokale voeding
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Samen water besparen en water schoon houden.
  Introduceer het thema water op school en in de klas. Maak een foto of filmpje van de introductie! Als je acties organiseert om het waterverbruik in je school te verminderen moet iedereen in de school dat belangrijk vinden. De juffen en meesters, de directeur, de conciërge en natuurlijk alle kinderen op jouw school. Iedereen moet zin krijgen om mee te werken. Steek daarom genoeg tijd in de kennismaking met het thema, zodat alle mensen op school enthousiast worden over waterbesparing. Maak afspraken met de directeur, juffen/meesters en klasgenoten over het besparen van energie. Schrijf deze afspraken/regels op een grote poster en hang ze overal in het schoolgebouw op zodat iedereen de regels kan zien. Spreek elkaar ook aan wanneer iemand zich niet aan de afspraak houdt! Maak een foto van de poster en plaats deze op de website.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Waterles kleuters
  Project E helpt jou om meer te leren over schoon water en waterbesparing. Vraag jouw juf/meester of groep 1 en 2 op jouw school ieder schooljaar mee mag doen aan minimaal 1 lesprogramma over schoon water en waterbesparing. Vertel ons op de website wat groep 1 en 2 heeft geleerd! Daarvoor vind jouw juf/meester op tips & tools een heleboel leuke lesprogramma’s over schoon water en waterbesparing waar jullie direct mee aan de slag kunnen.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Waterles groep 3/4
  Project E helpt jou om meer te leren over schoon water en waterbesparing. Vraag jouw juf/meester of groep 3 en 4 op jouw school ieder schooljaar mee mag doen aan minimaal 1 lesprogramma over energiebesparing. Vertel ons op de website wat groep 3 en 4 heeft geleerd! Droppie Water is de kindersite van het waterschap. je vindt er spelletjes, leuke weetjes en heel veel informatie. Zie de actielink.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Waterles groep 5/6
  Project E helpt jou om meer te leren over schoon water en waterbesparing. Vraag jouw juf/meester of groep 5 en 6 op jouw school ieder schooljaar mee mag doen aan minimaal 1 lesprogramma over energiebesparing. Vertel ons op de website wat groep 5 en 6 heeft geleerd! Droppie Water is de kindersite van het waterschap. je vindt er spelletjes, leuke weetjes en heel veel informatie. Zie de actielink
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Waterles groep 7/8
  Project E helpt jou om meer te leren over schoon water en waterbesparing. Vraag jouw juf/meester of groep 7 en 8 op jouw school ieder schooljaar mee mag doen aan minimaal 1 lesprogramma over energiebesparing. Vertel ons op de website wat groep 7 en 8 heeft geleerd! Droppie Water is de kindersite van het waterschap. je vindt er spelletjes, leuke weetjes en heel veel informatie. Zie de actielink
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Info afvalwater
  Vraag de juffen/meesters of ze de informatie gelezen hebben.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Info drinkwater
  Vraag de juffen/meesters of ze de informatie gelezen hebben.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Excursie rioolwaterzuivering
  Vraag de juf/meester of groep 7 en 8 op jouw school ieder schooljaar mee mag doen aan een excursie bij de rioolwaterzuivering. Maak een paar leuke foto’s tijdens de excursie! Het waterschap biedt waterlessen aan voor groep 7 en 8 van de basisscholen. De waterles bestaat uit twee onderdelen: een voorbereidende les op school en een bezoek aan de afvalwaterzuiveringsinstallatie.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Water workshop
  Vraag de juf/meester of minimaal 2 groepen op jouw school ieder schooljaar mee mag doen aan een water-activiteit van Twente Academy Young. Vertel op de website wat je hebt geleerd van de activiteit! Op tips & tools vind je het programma van Twente Academy Young.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Ecoscan thuis
  Betrek jouw ouders bij het thema water door thuis ook een Ecoscan te doen. Laat de resultaten zien op de website.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Thuis water besparen
  Houd thuis een dag lang bij waarvoor je allemaal water gebruikt. Probeer minder water te gebruiken dan je normaal zou doen. Hoeveel water heb je bespaard? Bespreek in de klas hoeveel alle leerlingen bij elkaar bespaard hebben en zet dat op de website.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • In de buurt water besparen
  Betrek ook de buurt waar jouw school staat bij jullie Project-E en probeer buurtbewoners mee te krijgen in het besparen van water. Maak een filmpje waarop je laat zien dat de buurt Project-E kent!
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Werkstuk voor schoolbestuur
  Maak voor het schoolbestuur een werkstuk en/of spreekbeurt over het waterverbruik van jullie school. Vraag het schoolbestuur hun reactie op Project-E te zetten via een foto, berichtje of filmpje.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Speurtocht Waterwereld bij Twentse Welle
  Vraag de juf/meester of groep 8 mee mag doen aan de speurtocht Waterwereld. Doe mee aan Waterwereld van Twentse Welle en leer hoe de mensen in Twente door de eeuwen heen gebruik hebben gemaakt van water.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Over de pot en de put.
  Vraag de juf/meester of ze het lespakket 'Over de pot en de put' wil bestellen. Dit lespakket gaat over regen- en afvalwater en laat de wereld achter het afvoerputje, het gat in de wc en de putten in de straat zien. Een wereld van buizen, pompen, wadi's, en putten. Waar gaat het water heen, wat doen we ermee en waarom is dat belangrijk voor volksgezondheid, droge voeten en het milieu?
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Droppie Water proefjes
  Vraag de juf/meester of jullie groep een les kan krijgen met Droppie Waterproefjes.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Waterafspraken
  Let op het watergebruik op school. Help elkaar om eraan te denken.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Kraan niet laten lopen
  Gebruik de kraan alleen als je iets moet afspoelen, bijvoorbeeld je handen. Wrijf je handen eerst in met zeep en zet daarna pas de kraan aan. Maak een leuke sticker om bij de kranen te hangen, zodat je er gemakkelijker aan denkt.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Zuinig met warm water
  Voor het opwarmen van water is gas nodig en dat kost dus veel energie. Dus: • Gebruik geen warm water als het ook met koud water kan. • Als je warm water wilt gebruiken, komt er eerst een heleboel koud water dat meestal zo wegloopt. Vang dit water op in een emmer en geef er bijvoorbeeld de planten water mee.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Geen verf door het putje
  Vervuil het water minder. Spoel geen verfresten na het schilderen door het putje van de wasbak. Spoel geen vies water en afval door de gootsteen of de wc. Zoek uit wat je hiermee moet doen. Wat gebeurt hiermee in de rioolwaterzuivering?
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Milieuvriendelijke schoonmaak
  Je kunt uitstekend schoonmaken zonder schadelijke oplosmiddelen en chloor. Als je weinig warm water gebruikt en zuinig doseert, ben je al heel vriendelijk voor het milieu.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Waterverbruik meten
  Meten is weten, houd de meterstanden regelmatig bij, dan is goed te zien wat het effect is van waterbesparing. Schrijf deze meterstanden op.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Regenwater gebruiken
  Vang het regenwater op, bijvoorbeeld in een emmer of een regenton. Gebruik dit water om de planten water te geven of materialen schoon te maken.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Zuinige apparaten
  Onderzoek of de apparaten of school zuinig zijn met water en energie. De zuinigste apparaten hebben label A+++
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Waterspaarders
  Meld je aan bij het programma Waterspaarders.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Douchcoach
  Gebruik de douchecoach uit het startpakket van Project E. Deze zandloper is ingesteld op 5 minuten. De gemiddelde Nederlander staat 8 minuten in de douche. In de douche verdwijnt gemiddeld 12 liter warm water per minuut in het riool. Een paar minuten minder douchen spaart veel water en energie voor het verwarmen van het water. Als iedere nederlander 1 minuut korter zou douchen besparen we jaarlijks 28 miljard liter warm water!
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Groen planten met Boomfeestdag.
  Vraag aan de juf/meester of er op het schoolplein een of meer bomen geplant kunnen worden. Bomen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het beperken van wateroverlast en verdroging. Door schaduw, maar vooral door verdamping, zorgen stadsbomen bovendi
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Geen lekkende kraan
  Een druppende kraan, leiding of (toilet)vlotter is vervelend. Daarnaast zorgt het voor onnodig waterverlies. Een leiding die 10 druppels per minuut verliest, zorgt jaarlijks voor een verlies van 1.100 liter water.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Zuinige kranen
  De waterbespaarder is een plastic dopje dat ervoor zorgt dat het watervolume met de helft wordt gereduceerd.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Bespaarknop toilet
  Ongeveer 30 procent van ons water gebruiken we om het toilet door te spoelen. De meest toiletten hebben een knop voor een ‘grote’ en ‘kleine’ boodschap. De spaarknop bespaart de helft van het water. Gebruik daarom zoveel mogelijk de kleine knop.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Kraanwater-tappunt
  Installeer een drinkwaterfonteintje op het schoolplein.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Regenpijp
  Zorg voor natuurlijke opvang van regenwater. Dit kan je doen door regnpijpen naar de straat, schooltuin of gras te laten lopen.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Groen schoolplein
  Vraag aan de juf/meester of er op het schoolplein een of meer bomen geplant kunnen worden. Bomen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het beperken van wateroverlast en verdroging. Door schaduw, maar vooral door verdamping, zorgen stadsbomen bovendien voor verkoeling (hiermee gaan ze hittestress tegen). En bomen en planten zijn natuurlijk ook gewoon mooi.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Regenton
  Vraag de juf/meester of de school een regenton kan krijgen. Vang het regenwater op in de regenton en gebruik dit water. Het water kan uit de ton worden getapt en worden gebruikt om bijvoorbeeld de planten water te geven.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Groen schooldak
  Denk na over de aanleg van een groen dak. Sedum en speciaal geselecteerde mossen slurpen tot de helft van het regenwater op en zorgen voor extra isolatie tijdens warme dagen.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Schooltuin
  Vraag de juf/meester of de school een moestuin kan krijgen. Maak vooraf een goed plan. Vraag ouders ook om mee te helpen. Maak gebruik van de tips, bijvoorbeeld van de makkelijke moestuin (schooltuin).
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Watersysteem
  Kijk op het overzicht van de gemeente Enschede waar voor alle basischolen is onderzocht welk watersysteem er op school is, hoeveel dakoppervlak en hoeveel verhardingsoppervlak er is.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • GGD tips
  Vertel de juffen/meesters dat ze de informatie op de website van de GGD Twente moeten lezen. Op de website staan tips, want muffe, benauwde, stoffige lokalen zijn ongezond. Je kunt er hoofdpijn van krijgen of duf worden.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Frisse film
  Bekijk samen de film: www.eenfrisseschoolbegintindeklas.nl
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Energieke scholen
  Lees de informatie op http://energiekescholen.nl/lesmateriaal/basis/leerkracht
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Beter leren ventileren
  Bezoek www.beterlerenventileren.nl en kijk hoe je zelf invloed hebt op het binnenklimaat. Beweeg je cursor over de objecten. Speel met de aanwezige factoren. Bekijk direct het resultaat. Beantwoord de vragen op www.beterlerenventileren.nl en ontvang een advies op maat om de binnenluchtkwaliteit te verbeteren.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Twee frisse acties
  Kijk op de websites www.eenfrisseschoolbegintindeklas.nl, www.ggdtwente.nl/professionals/onderwijs-en-kinderopvang/frisse-scholen/226-frisse-scholen-en-frisse-kinderopvang of www.beterlerenventileren.nl voor inspiratie! Kies twee punten uit en ga daarmee aan de slag met de leerlingen. Hang ze op in de klas.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Fris beleid
  Gebruik de materialen in de Toolkit voor frisse lokalen. http://www.ggdghorkennisnet.nl/thema/digitale-toolkit-milieu/instrumenten
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Gezond handboek
  Geef het Handboek aan de directeur (http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Professioneel_Praktisch/Richtlijnen/Infectieziekten/LCHV_richtlijnen/Scholen/Gezondheidsrisico_s_in_basisschool_en_buitenschoolse_opvang). In het Handboek staan heel veel tips hoe je de lokalen lekker fris kunt houden. Ook staat erin wanneer zieke kinderen wel/niet naar school mogen komen.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Hitteprotocol
  Download het voorbeeldhitteprotocol, vul het in en bespreek het met de leerkrachten. http://www.ggdkennisnet.nl/thema/digitale-toolkit-milieu/instrumenten
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Frisse ouders
  Informeer ouders over wat uw school doet met betrekking tot het thema Fris. Zo zijn ook zij betrokken bij het onderwerp! Misschien kunnen de leerlingen wel een leuk stukje schrijven! Of een filmpje maken.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Gastles GGD
  Vraag de GGD om een gastles te geven: 0900 – 277 77 77 of milieuengezondheid@ggdtwente.nl. Vertel dat je belt over Mijn Duurzame School.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Les
  Volg de les “De basis” van Energieke Scholen. Dit lessenpakket bestaat uit drie lessen over energiebesparing en verbetering binnenmilieu. De leerlingen gaan met verschillende meters door het gebouw om te kijken waar mogelijkheden zijn voor energiebesparing en hoe het binnenmilieu verbeterd kan worden. In de afsluitende les presenteren leerlingen TIPS en TOPS aan elkaar. Het lesmateriaal is te vinden op: http://www.energiekescholen.nl/lesmateriaal/basis
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Les 'Basis-plus
  Volg de les “De basis-plus” van Energieke Scholen. Na de drie basislessen van Energieke Scholen zijn er verschillende mogelijkheden om met de resultaten van de leerlingen aan de slag te gaan! Kijk voor lesmateriaal op: http://www.energiekescholen.nl/lesmateriaal/basis-plus
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Les
  Volg de les “De basis-plus” van Energieke Scholen. Na de drie basislessen van Energieke Scholen zijn er verschillende mogelijkheden om met de resultaten van de leerlingen aan de slag te gaan! Kijk voor lesmateriaal op: http://www.energiekescholen.nl/lesmateriaal/basis-plus
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Les 'Basis-plus
  Volg de les “De basis-plus” van Energieke Scholen. Na de drie basislessen van Energieke Scholen zijn er verschillende mogelijkheden om met de resultaten van de leerlingen aan de slag te gaan! Kijk voor lesmateriaal op: http://www.energiekescholen.nl/lesmateriaal/basis-plus
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Ventileren
  Door een meting weten jullie of de lucht in het lokaal lekker fris is. Een formulier om de waarden op te schrijven staat in de Toolkit voor frisse lokalen. Dit kunnen de leerlingen zelf doen. http://www.ggdghorkennisnet.nl/thema/digitale-toolkit-milieu/instrumenten  Hebt u geen meter? Neem dan contact op met de GGD, via 0900 277 77 77 of milieuengezondheid@ggdtwente.nl. Noem dat u vanuit Mijn Duurzame School belt/mailt.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • CO₂ waarde meten
  Voor een fris en gezond klimaat in de klas moet de CO2-waarde lager zijn dan 1200 ppm. Wordt de waarde hoger? Zet dan extra ramen open (op een kier) of zet de mechanische ventilatie hoger.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Ventileren
  Ventileren betekent dat de lucht 24 uur per dag wordt ververst. Dit gebeurt door het openzetten van ramen en roosters, en/of een ventilatiesysteem. Zet met de klas de ventilatieroosters of ramen op een kier tijdens lesuren. Kijk voor meer tips voor ventilatie in de themabundel onder ‘fris’.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Luchten
  Lucht twee keer per dag 10 minuten. Dit betekent: zet ramen en deuren ongeveer 10 minuten wijd open. Doe dat tijdens de pauzes.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Afstand tot het raam
  Zet met elkaar alle tafels minimaal 1 meter van de ramen af.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Deuren dicht
  Sluit kastdeuren altijd na schooltijd. Let samen op dat dit gebeurt.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Stof zoeken
  Teken met de klas een plattegrond van de klas en geef met kleur (legenda) aan hoeveel stof er ligt. Doe met elkaar een afstofcorvee.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Stofvangers opruimen
  Zet achterop werkstukken wanneer ze gemaakt zijn. Spreek met de juf of meester af dat ze nooit langer dan 1 maand hangen in de klas. Neem de werkstukken daarna mee naar huis.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Rommel opruimen
  Ruim met elkaar aan het eind van de dag het lokaal op. Maak afspraken over hoe jullie dat doen en wie dat doen.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Stoelen op de tafel
  Zet met de klas alle stoelen aan het eind van de dag op te tafels. Zo kan er goed schoongemaakt worden.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Schone vloeren
  Houd het in de gaten. Zorg dat de looproutes goed schoongemaakt kunnen worden. Overleg met de schoonmaak.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Swifferen
  Bespreek met de schoonmaak of ze het zeil/linoleum kunnen ‘swifferen’ in plaats van stofzuigen. Dat is veel gezonder!
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Dweilen
  Overleg met de directeur en/of conciërge dat wekelijks de hele vloer gedweild wordt in de lokalen.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Luchtverfrissers eruit
  Verwijder alle luchtverfrissers en gooi deze weg.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Milieuvriendelijk schoon
  Zoek op internet informatie over milieuvriendelijk schoonmaken. Zoek uit waarom dit beter is voor het milieu. Maak met elkaar een voorstel en overhandig dit aan de directeur.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Biologische zeep
  Zoek op internet informatie over biologische zeep. Zoek uit waarom dit beter is voor het milieu. Maak met elkaar een voorstel en overhandig dit aan de directeur.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Temperatuur kennen
  Schrijf ieder half uur op wat de temperatuur in de klas is. Gebruik een thermometer. Doe dat twee dagen achter elkaar.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Temperatuur niet te hoog
  Zorg met de klas dat de temperatuur wordt goed geregeld: het is niet te koud of te warm (rond de 19 graden C.).
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Warme kleding
  Maak met je klas in de winter afspraken over warme kleding in plaats van de verwarming hoger te zetten.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Zonwering
  Als de zon schijnt in de zomer doe dan met de klas de zonwering aan de buitenkant van de school naar beneden.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Warme truiendag
  Maak een campagne voor op school over ‘warme truien’: in de winter trekken we met elkaar een warme trui aan zodat de verwarming lager kan. Dit bespaart veel energie en is beter voor het binnenklimaat. Per graad bespaar je 7% CO2-uitstoot. Kijk op www.warmetruiendag.nl voor meer informatie.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Ramen open/dicht
  Schrijf per lokaal op welke ramen het niet doen. Maak een lijstje en geef het aan de directeur of conciërge. Zeg dat het gemaakt moet worden.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • CO₂ meten
  Vraag aan de directeur of jullie school een CO2-meter heeft. Hebben jullie die niet? Bel dan met de GGD: 0900 – 277 77 77 of stuur een e-mail milieuengezondheid@ggdijsselland.nl. Vermeld dat jullie meedoen aan Mijn Duurzame School.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Goede binnenklimaat afspraken
  Maak enkele vaste afspraken met het schoolteam, de leerlingen en de ouders en volgt die afspraken op met betrekking tot de duurzaamheid en binnenklimaat.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Energieke ouders
  De module Energieke Ouders is een korte toevoeging op de basislessen van Energieke Scholen. Naast een scan van de school voeren de leerlingen via een vragenlijst ook thuis een scan uit. Op deze manier worden ook ouders bij het project betrokken. De leerlingen presenteren hun bevindingen en maken een top 5 tips voor thuis. Het project kan afgesloten worden met een avond op school waar de leerlingen de resultaten van het onderzoek van de school en de resultaten van thuis aan hun ouders vertellen. De lesmodule is te vinden op: http://www.energiekescholen.nl/lesmateriaal/energieke-ouders.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Fotokaart
  Geef ouders de fotokaart! Of plaats het op de website van de school.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Schoon lokaal
  Maak hier afspraken over met het schoolteam.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Mechanisch ventilatiesysteem
  Bedenk samen waarom het ventilatiesysteem goed onderhouden moet worden. Schrijf dit op en geef het aan de directeur.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Frisse afspraken
  Bedenk bij wie leerkrachten terecht kunnen. Maak samen een voorstel. Geef dit aan de directeur en vraag of hij dit met de leerkrachten wil bespreken.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Certificaat Milieu en Natuur
  Behaal het themacertificaat Milieu en Natuur van het vignet Gezonde School van de GGD. Zie voor informatie: http://www.gezondeschool.nl/po/vignet-gezonde-school-po/themacertificaten-vignet/criteria-milieu/ Hulp nodig? Vraag de GGD via: 0900 – 277 77 77 of milieuengezondheid@ggdijsselland.nl. Zet erbij dat jullie meedoen aan Mijn Duurzame School.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Ventilatiecapaciteit
  Nog niet gemeten of is de capaciteit onvoldoende? Vraag de GGD: 0900 – 277 77 77 of stuur een e-mail milieuengezondheid@ggdijsselland.nl. Zet erbij dat jullie meedoen aan Mijn Duurzame School.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Schone roosters
  Maak samen 2x per jaar de roosters schoon met een stofzuiger. Vergeet het niet! Bijvoorbeeld na de zomervakantie en in het voorjaar. Of vaker als dat nodig is.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Onderzoek binnenmilieu
  De GGD doet onderzoek naar het binnenmilieu van de school: luchtkwaliteit, ventilatie, temperatuur, vocht en schoonmaak. Neem contact op met de afdeling Milieu en Gezondheid van de GGD voor: • een binnenklimaatmeting • een ventilatieadvies-op-maat • advies bij renovatie of nieuwbouw Tel. 0900 - 277 77 77 of e-mail milieuengezondheid@ggdijsselland.nl. Vermeld dat jullie meedoen aan Mijn Duurzame School.
  Log in om deze opdracht te bekijken
 • Schoonmaakschema
  Maak een schoonmaakovereenkomst http://www.ggdkennisnet.nl/?file=17574&m=1396860305&action=file.download en controleer periodiek of er volgens het schoonmaakschema wordt schoongemaakt in de school.
  Log in om deze opdracht te bekijken
Schooltv: Zelf compost maken - Een leuk karweitje in de herfst
Compost is erg goed voor bomen en planten. Ze gaan er goed van groeien! Zo kun je het zelf maken.
Schooltv: Van groenbak tot compost - Van GFT-afval wordt compost gemaakt
Het groente-, fruit- en tuinafval uit de groenbak wordt in de compostfabriek verwerkt tot nieuwe tuinaarde.
Schooltv: Groenafval - Groenafval wordt opnieuw gebruikt
Er wordt compost van gemaakt. Kijk maar naar het filmpje.
Schooltv: Compost - Hoe ontstaat compost?
Door het verrotten van groente- fruit- of tuinafval ontstaat compost. Je kunt zelf een composthoop aanleggen in je tuin. Van het...
Op zoek naar Tuin & Terras? Bekijk het assortiment bij Intratuin
Een ruim assortiment tuin & terras vind je bij Intratuin | Kom naar één van onze 51 winkels of bekijk het assortiment nu...
Schooltv: Hoe onderhoud je een moestuin? - Alle stappen op een rijtje…
In een moestuin kun je zelf je eigen groenten kweken. Maar die groenten groeien niet zomaar, daar moet je wat voor doen!
Schooltv: Nieuws uit de natuur - De eetbare tuin
Thema: De schooltuin. Groenten die je zelf in je moestuin hebt verbouwd, zijn natuurlijk de lekkerste groenten die er zijn!
Schooltv: Werken in de groentetuin - Met Timo en Finne
Timo en Finne werken in de groentetuin. Wat groeit er allemaal voor lekkers?
Schooltv: Huisje Boompje Beestje - Spruitjes of spinazie
Thema: Natuur. Raaf en Fahd willen hun eigen groenten verbouwen. Maar niet alle groenten groeien het hele jaar door. Fahd leert...
Schooltv: Koekeloere - Tomaten aan een takje
Thema: Natuur. Moffel en Pier zien allerlei soorten groenten in een volkstuintje en nemen er wat van mee. Het smaakt heerlijk,...
Milieubewust afdrukken met Ecofont | Ecofont
U typt in het goed leesbare schermlettertype en op het moment dat u op de Ecofont-printknop klikt, drukt u af in dit lettertype,...
Kraanwatertappunten.nl | Overzicht van kraanwatertappunten in Nederland
Overzicht van kraanwatertappunten in Nederland
De Makkelijke Moestuin bij jou op school? - De Makkelijke Moestuin
De boeken en filmpjes van de Makkelijke Moestuin bevatten uitgebreide uitleg over de methode de do’s en don’ts die daarbij...
EcoHuis Antwerpen
Bij scholen met een afvalpreventiebeleid ligt de totale hoeveelheid afval ongeveer vijftig procent lager dan in scholen zonder...
straatrommelmarkt.pdf
Afvalkids: Knutselen met petflessen
Wij pakken Afval aan!
Handleiding Fairtrade School | Fairtrade gemeenten
Handleiding over hoe een fairtrade school te worden
Knutselen met afval - recycling met kinderen - Juf Jannie leren met kinderen
Alle knutselwerkjes zijn met foto’s uitgewerkt. Knutselen is een geweldige manier om wat vrije tijd door te brengen. Kinderen...
YouTube
Schooltv: Knutselen met afval - Met Flip de beer
Kinderen en Flip knutselen mooie dieren van restmateriaal.
Knutseltips-Recycling Platform
Je kunt oude spullen natuurlijk weggooien en iets nieuws kopen. Je kunt de oude spullen echter ook gebruiken om eens leuk te knutselen....
ecoles_affiche_minder_afval_nl.pdf?langtype=2067
Schooltv: Huisje Boompje Beestje - Van oud naar nieuw
Thema: Techniek. Carlijn brengt een kapot speelgoedautootje naar een school die meedoet met het We-Cycle project. Ze legt uit...
Schooltv: Huisje Boompje Beestje - Opnieuw gebruiken
Thema: Techniek. Raaf ruimt het Clubhuis op en gooit alles op een grote berg. Fahd vertelt dat je afval moet scheiden, zodat het...
2ehands in beeld | samsam
 Abass werkt als hulpje op een autosloperij. Afgedankte auto’s uit Europa worden hier gedemonteerd of opgeknapt. Rondom...
afvalscheidingswijzer%20scholen.pdf
Schooltv: Afval scheiden - Van schillenboer tot milieustraat
Je klokhuis hoort in de GFT-bak, flessen breng je naar de supermarkt en kapotte apparaten lever je in bij de milieustraat. Afval...
Plastic - Twente Milieu
Onder de afvalstroom ‘verpakkingen’ verstaan we plastic verpakkingsmateriaal, drankenkartons en blik. U kunt deze verpakkingen...
Papier en karton - Ophalen en scheiden
Gemeenten zamelen oudpapier in uit huishoudens. Dat gebeurt op diverse manieren. Denk aan boven- of ondergrondse papierbakken...
Inleveren | Wecycle
Zoek eeninleverpunt
Home | Plastic Heroes
Wil je ook bijdragen aan de scheiding van plastic verpakkingen? Goed initiatief! Hier vind je wat wel en niet in de Plastic Heroes-zak...
GFT-Afval (Groente-, fruit- en tuinafval) - Twente Milieu
Groente-, fruit- & tuinafval bestaat onder meer uit keukenafval en klein tuinafval. U kunt het kwijt in uw groene container...
Schooltv: Afval scheiden - Van schillenboer tot milieustraat
Je klokhuis hoort in de GFT-bak, flessen breng je naar de supermarkt en kapotte apparaten lever je in bij de milieustraat. Afval...
Betrouwbare keurmerken of logo’s herkennen? - MilieuCentraal
Milieu Centraal wijst je de weg met de Keurmerkenwijzer!
Nee/Nee- stickers en Nee/Ja- stickers aanvragen
Alle mogelijkheden voor het aanvragen van verschillende Nee/Nee-stickers en Nee/Ja-stickers op een rij. Nee/Nee- en Nee/Ja- stickers...
ecoles_affiche_minder_afval_nl.pdf?langtype=2067
ecoles_affiche_minder_papier_sec_nl.pdf?langtype=2067
Papier en karton - Recycling
Papier en Karton = Recycling = Duurzaamheid
Wat zit er in jouw trommel? - De groene kapstok
 
EcoHuis Antwerpen
 
Afval verminderen - MilieuCentraal
Afval verminderen is goed voor het milieu. Met deze tips kun jij makkelijk minder vuilnis produceren. Zo heb je bijna geen vuilniszak...
Afvalverwerking - Spreekbeurten.info
Inleiding Ik doe mijn spreekbeurt over afvalverwerking. Iets waar je niet iedere dag over na denkt. Maar we maken wel een hele...
Spreekbeurt afval :: spreekbeurt-afval.yurls.net
Websites, filmpjes, plaatjes en nuttige tips voor je spreekbeurt over afval.
docentenhandleiding.pdf
Enschede - Het Goed
Het Goed Kringloopwarenhuis ... omdat iets bijzonders niet altijd nieuw hoeft te zijn.
Hoezo afval? - Afval meer waard
Home - Afval meer waard
Lespakket | GreenKidz
Download ons GreenKidz contract voor kinderen (NED) Download ons GreenKidz contract voor kinderen (PAP)
Wat-jij-kan-doen | Nederland Schoon
Meer Gouden tips? Ga naar Zwerfafvalkenniswijzer.nl. Hier vind je uitgebreide informatie en rapporten over de aanpak van zwerfafval....
Aan de slag met afval -
Aan de slag met afval - Niet gevonden - Ga in de klas aan de slag met het thema afval! Besteed met deze lesmodule op een leuke...
Aan de slag met afval - Lesmateriaal - Lesmodule Aan de slag met afval
In deze lessen leer je op een leuke en interactieve manier alles over het opruimen en voorkomen van zwerfafval en het gescheiden...
Aan de slag met afval - Lesmateriaal - Groep 4-5-6
Ontdek alles over zwerfafval en afval scheiden met deze digitale lesmodule. Bekijk eerst het filmpje en start dan met de...
Aan de slag met afval - Lesmateriaal - Lesmodule Aan de slag met afval
In deze lessen leer je op een leuke en interactieve manier alles over het opruimen en voorkomen van zwerfafval en het gescheiden...
Aan de slag met afval - Lesmateriaal - Groep 1-2-3
De kinderen ontdekken met dit interactieve afvalspel meer over zwerfafval en afval scheiden. Ze klikken op rondslingerend afval...
Aan de slag met afval - Lesmateriaal - Lesmodule Aan de slag met afval
In deze lessen leer je op een leuke en interactieve manier alles over het opruimen en voorkomen van zwerfafval en het gescheiden...
Aan de slag met afval -
Aan de slag met afval - Niet gevonden - Ga in de klas aan de slag met het thema afval! Besteed met deze lesmodule op een leuke...
Rijkswaterstaat Leefomgeving - Websites over afval voor scholieren en scholen
Hier vind je websites waar je informatie kunt vinden over afval, om je bijvoorbeeld te helpen bij het maken van een werkstuk....
Schooltv: Zoekresultaten
Schooltv.nl is een videodatabase, gevuld met educatieve en informatieve videoclips, filmpjes, fragmenten, liedjes, animaties,...
Isoleren en besparen - MilieuCentraal
Goede isolatie van je woning zorgt voor beter comfort en lagere energiekosten. Bespaar ook en houd je warmte in huis!
Schooltv: Huisje Boompje Beestje - Lekker warm
Thema: Techniek & Winter. Stilstaande lucht isoleert. Op deze manier houden we onszelf warm. Het is ook belangrijk ons huis...
Schooltv: Hoeveel kun je besparen met zonnepanelen? - Een eigen elektriciteitsfabriekje op het dak
Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten die om in stroom. Zo kun je op je eigen dak elektriciteit opwekken voor de apparaten...
EnergieLabel - Energielabel.nl
Op veel apparaten zit het energielabel. Dat laat in een oogopslag zien of het apparaat zuinig is met energie. Het energielabel...
Schooltv: Energiebronnen - Hoe kun je energie opwekken?
Energie ontstaat niet zomaar. Daar is een energiebron voor nodig. Er zijn verschillende soorten energiebronnen. Zonnepanelen,...
Groene energie - Wikikids
Groene Voetstappen
Loop en fiets mee! Groene Voetstappen verzamel je door in september lopend of fietsend naar school te gaan. Zo verdien je stickers...
Schooltv: Waarom is een goede bandenspanning belangrijk? - Veiliger en goedkoper
Een auto met zachte banden verbruikt meer energie. Als een auto de juiste bandenspanning heeft, dan kun je geld besparen!
Willem Wever - Hoe komt de stroom in een batterij?
Wonderlijk eigenlijk, dat je uit een kleine batterij genoeg stroom kan halen om een paar uur muziek te luisteren. Hoe komt die...
Lege batterijen inzamelen op school - Batteryworld
Zamel op school lege batterijen in met Stibat en spaar punten voor gratis spel- en speelmateriaal voor in de klas. Meld jouw school...
Willem Wever - Hoeveel liter water verbruiken wij per douchebeurt?
Nederlanders gebruiken per dag gemiddeld 127,5 liter kraanwater per persoon. Dat zijn 13 emmers vol. Het meeste wordt gebruikt...
Waterspaarders | Minder warm water beter voor later
Deze website heeft JavaScript nodig om gebruikt te kunnen worden.
Schooltv: Hoeveel kun je besparen bij het douchen? - Bespaar geld door korter te douchen
We douchen gemiddeld acht minuten per dag en verbruiken dan 63 liter water. Als we per dag drie minuten korter zouden douchen,...
ecoles_affnrj_sec2_nl.pdf?langtype=2067
Schooltv: Wat kun je doen tegen sluipverbruik? - Gebruik stekkerdozen met schakelaar!
Sommige apparaten gebruiken stroom als ze uitstaan. Dat heet sluipverbruik, kost veel geld en is slecht voor het milieu. Hoe voorkom...
Schooltv: Wat kun je doen tegen sluipverbruik? - Gebruik stekkerdozen met schakelaar!
Sommige apparaten gebruiken stroom als ze uitstaan. Dat heet sluipverbruik, kost veel geld en is slecht voor het milieu. Hoe voorkom...
ecoles_affnrj_sec1_nl.pdf?langtype=2067
Schooltv: Hoeveel bespaar je met spaarlampen? - Vervang gloeilampen door spaarlampen
Gemiddeld heeft een huishouden in Nederland 17 gloeilampen in huis. Als je alle gloeilampen in huis zou vervangen door spaarlampen,...
Schooltv: Het Klokhuis - Spaarlamp
Het gebruik van spaarlampen is beter voor het milieu en het bespaart energie. Bart wil weten of dat zo is en gaat naar de spaarlampenfabriek...
Schooltv: Hoeveel bespaar je met spaarlampen? - Vervang gloeilampen door spaarlampen
Gemiddeld heeft een huishouden in Nederland 17 gloeilampen in huis. Als je alle gloeilampen in huis zou vervangen door spaarlampen,...
Schooltv: Gloeilamp of spaarlamp? - Welke moet je kiezen?
Spaarlampen zijn beter voor het milieu dan gloeilampen, zeggen ze. Maar waarom eigenlijk?
Bespaartips verwarming - MilieuCentraal
Zes snelle bespaartips om je huis te verwarmen zonder te verspillen. Breng de slimme verwarmtips in de praktijk en bespaar duurzaam...
Schooltv: Hoeveel kun je besparen met tochtstrips? - Voor kieren bij ramen en deuren
Om een huis op te warmen met de verwarming, verbruik je gas en dat kost geld. Als de warme lucht vervolgens weer verdwijnt door...
ecoles_definrj_bd_nl.pdf?langtype=2067
Klimaatverbond Energy Battle: info voor scholen
Lees hoe je kunt deelnemen met je gemeente in de Klimaatverbond Energy Battle.
Home - EnergieGenie | werkstuk of spreekbeurt over energie
met infographics op het digibord
Sarah's Wereld
Sarah
Reimarkt Enschede | Waar je duurzaam wonen kunt kopen!
Bij Reimarkt koop je kant-en-klare producten om je huis comfortabeler, mooier én energiezuiniger te maken.
Pre-University | Pre-University (NL)
Pre-U is het Pre-University programma van de University of Twente. Pre-U biedt een uitgebreid onderwijsprogramma voor leerlingen...
EnergieEducatie - Basisonderwijs
Er is in Nederland een groot aanbod van natuur- en duurzaamheidseducatie. Om u te helpen bij het maken van een keuze uit dit aanbod...
lesmateriaal_zon_op_school_onderbouw.pdf
Energieke Scholen - Home
Energieke Scholen is een lesprogramma waarbij basisschoolleerlingen aan de slag gaan met energie en binnenmilieu om hun schoolgebouw...
katern_leerling_1_nl.pdf?langtype=2067
GroenGelinkt
Uw zoekvraag leverde geen leermateriaal op
lespakket | Greenpeace - Het klimaat en de Noordpool
lespakket | Greenpeace - Het klimaat en de Noordpool
energie_hele_lessenserie.pdf
Jeugdbieb
"Aaaahhhh! De balk valt op mijn been. Ik kan niet meer weg mijn keel knijpt dicht en ik probeer om hulp te roepen. Maar er komt...
Criteria en vragenlijst themacertificaat Milieu en natuur | Gezondeschool.nl
Welkom op het GGD GHOR Kennisnet | GGD GHOR Kennisnet 2.0
De meest actieve professionals in de afgelopen 3 maanden.
Tips voor frisse scholen en frisse kinderopvang - GGD Twente
Frisse lokalen zijn belangrijk. Zijn ze benauwd, warm, muf of stoffig? Een ongezond binnenmilieu geeft gezondheidsklachten.
ggd_fotokaart_gezond_wonen_-_2012.pdf
Tips voor frisse scholen en frisse kinderopvang - GGD Twente
Frisse lokalen zijn belangrijk. Zijn ze benauwd, warm, muf of stoffig? Een ongezond binnenmilieu geeft gezondheidsklachten.
Tips voor frisse scholen en frisse kinderopvang - GGD Twente
Frisse lokalen zijn belangrijk. Zijn ze benauwd, warm, muf of stoffig? Een ongezond binnenmilieu geeft gezondheidsklachten.
Tips voor frisse scholen en frisse kinderopvang - GGD Twente
Frisse lokalen zijn belangrijk. Zijn ze benauwd, warm, muf of stoffig? Een ongezond binnenmilieu geeft gezondheidsklachten.
Tips voor frisse scholen en frisse kinderopvang - GGD Twente
Frisse lokalen zijn belangrijk. Zijn ze benauwd, warm, muf of stoffig? Een ongezond binnenmilieu geeft gezondheidsklachten.
Tips voor frisse scholen en frisse kinderopvang - GGD Twente
Frisse lokalen zijn belangrijk. Zijn ze benauwd, warm, muf of stoffig? Een ongezond binnenmilieu geeft gezondheidsklachten.
Tips voor frisse scholen en frisse kinderopvang - GGD Twente
Frisse lokalen zijn belangrijk. Zijn ze benauwd, warm, muf of stoffig? Een ongezond binnenmilieu geeft gezondheidsklachten.
Tips voor frisse scholen en frisse kinderopvang - GGD Twente
Frisse lokalen zijn belangrijk. Zijn ze benauwd, warm, muf of stoffig? Een ongezond binnenmilieu geeft gezondheidsklachten.
Beter Leren? Ventileren!
Beter Leren? Ventileren!
Energieke Scholen - Basis
De basis van Energieke Scholen bestaat drie lessen over energiebesparing en verbetering binnenmilieu. De leerlingen gaan...
Energieke Scholen - Basis
De basis van Energieke Scholen bestaat drie lessen over energiebesparing en verbetering binnenmilieu. De leerlingen gaan...
Energieke Scholen - Basis
De basis van Energieke Scholen bestaat drie lessen over energiebesparing en verbetering binnenmilieu. De leerlingen gaan...
Energieke Scholen - Basis
De basis van Energieke Scholen bestaat drie lessen over energiebesparing en verbetering binnenmilieu. De leerlingen gaan...
Gezond leren? Beter ventileren!
Gezond leren? Beter ventileren!
Een frisse school begint in de klas
Een frisse klas is belangrijk voor de gezondheid en leerprestaties van leerlingen en leerkrachten. In deze voorlichtingsfilm,...
Instrumenten | Digitale toolkit milieu | GGD GHOR Kennisnet 2.0
In het voorbeeld vindt u teksten die u kunt opnemen in het beleidsplan voor uw school. Het betreft de onderwerpen binnenmilieu,...
Instrumenten | Digitale toolkit milieu | GGD GHOR Kennisnet 2.0
In het voorbeeld vindt u teksten die u kunt opnemen in het beleidsplan voor uw school. Het betreft de onderwerpen binnenmilieu,...
Energieke Scholen - Leerkracht
De basis van Energieke Scholen bestaan uit drie lessen. De eerste les begint met de introductiebrief van Energieke Scholen en...
Beter Leren? Ventileren!
Tips voor frisse scholen en frisse kinderopvang - GGD Twente
Frisse lokalen zijn belangrijk. Zijn ze benauwd, warm, muf of stoffig? Een ongezond binnenmilieu geeft gezondheidsklachten.
De voordelen van een schooltuin - Makkelijke Moestuin
Er zijn veel voordelen van een schooltuin: die brengt kinderen in contact met de natuur, de aarde, de echte wereld. Want hoe plantjes...
Groen dak - MilieuCentraal
Een groen dak of vegetatiedak helpt de wateroverlast beperken en is prettig voor je leefomgeving. Check goed of jouw dak geschikt...
Ons Groene Schoolplein - Beheer, beleving, educatie :: Home
Ons Groene Schoolplein biedt allerlei leuke opdrachten die basisscholen kunnen doen op hun groene schoolpein. Daarnaast vind je...
Hergebruik regenwater: de regenton is terug! | Duurzaam thuis
Duurzaam wonen, in en rondom het huis heb je niet altijd water van drinkwaterkwaliteit nodig. Voor het sproeien van uw tuin en...
Hergebruik regenwater. Regenwater benutten met hemelwatersysteem of regenton en bespaar 25 tot 50% van het totale waterverbruik. | Duurzaam thuis
Drinkwater - MilieuCentraal
Koud leidingwater zorgt voor milieubelasting lang niet zoveel als warm water. Minder water en kraanwater drinken in plaats van...
Kraanwaterschool | Watertappunt
Vraag een watertappunt aan voor op het schoolplein van jouw school. Zo kan iedereen altijd zelf water tappen en drinken.
Kranen - Tips om te Besparen
Het toilet - Tips om te Besparen
 
Kranen - Tips om te Besparen
leerlingbladen.pdf
handleidingbomenwaterlowversie3.pdf
Nationale Boomfeestdag |
Blijf op de hoogte van Boomfeestdag. Meld u aan voor onze digitale nieuwsbrief.
Waterspaarders | Minder warm water beter voor later
Deze website heeft JavaScript nodig om gebruikt te kunnen worden.
Vaatwasser - MilieuCentraal
Meer dan de helft van de huishoudens heeft een vaatwasser. Slimmer gebruik van de vaatwasser bespaart gemiddeld ruim 30 procent...
Waterspaarders | Minder warm water beter voor later
Deze website heeft JavaScript nodig om gebruikt te kunnen worden.
Hergebruik regenwater. Regenwater benutten met hemelwatersysteem of regenton en bespaar 25 tot 50% van het totale waterverbruik. | Duurzaam thuis
Schoonmaken - MilieuCentraal
Je kunt je huis prima schoonmaken zonder schadelijke stoffen. Lees de handige schoonmaaktips van Milieu Centraal.
Bespaartips warm water - MilieuCentraal
Lekker en toch energiezuinig douchen? Bespaar warm water en kies voor een waterbesparende douchekop of douche-wtw.
Wat mag in het riool? - MilieuCentraal
Zuiveren van rioolwater kost energie en geld. Meer vervuiling met zaken die niet thuishoren in riool is hogere milieubelasting...
Waterlessen - Vechtstromen
Het waterschap biedt waterlessen aan voor groep 7 en 8 van de basisscholen in ons werkgebied. Het doel van de waterles is om kinderen...
Water Besparen in huis. Elke dag gebruiken we per persoon gemiddeld zo'n 120 liter water. Tips om water te besparen. Slimmer omgaan met ons kraanwater. | Duurzaam thuis
Water Besparen in huis. Elke dag gebruiken we per persoon gemiddeld zo'n 120 liter water. Tips om water te besparen. Slimmer omgaan met ons kraanwater. | Duurzaam thuis
Lespakket over riolering: Van de pot en de put - Actueel - Riool
Op het VNG-jaarcongres 2011 heeft Annemarie Jorritsma, voorzitter van de VNG, het lespakket voor de basisschool ‘Over...
Nudge - Bepaal jouw watervoetafdruk
Wist je dat één simpel katoenen t-shirt net zo veel water kost als ongeveer 55 keer douchen? Ruim 98% van je waterverbruik is...
Nudge - Bepaal jouw watervoetafdruk
Wist je dat één simpel katoenen t-shirt net zo veel water kost als ongeveer 55 keer douchen? Ruim 98% van je waterverbruik is...
Twente Academy Young - Welkom bij Twente Academy
Twente Academy Young is het Wetenschapsknooppunt van de Universiteit Twente. Wij zorgen voor de verbinding tussen basisonderwijs...
Waterlessen - Vechtstromen
Het waterschap biedt waterlessen aan voor groep 7 en 8 van de basisscholen in ons werkgebied. Het doel van de waterles is om kinderen...
Toegang tot pagina geweigerd
Droppie Water (desktop)
Droppie Water (desktop)
Droppie Water (desktop)
Droppie Water (desktop)
Basisonderwijs - Watereducatie
Watereducatie.nl is de portal voor docenten, waterprofessionals en andere geïnteresseerden die op school met water aan de klas...

Inloggen

Ja! We gaan voor duurzaam en doen mee met Project-E.

We willen meedoen aan Project-E. We ontvangen graag zo snel mogelijk de E-Box en gaan aan de slag. Omdat we ons aanmelden voor het einde van het schooljaar 2015-2016 maken we gebruik van de FilmVoucher en krijgen we hulp bij het maken van de videoclip. En ontvangen binnenkort de E-box.

×